fredag 8 augusti 2014

Att boa under graviditeten

Det blev självklart en massa bebisprat igår! Om hur graviditeten är, förlossningen och självklart första tiden efter. Kom på mig själv att ha glömt det mesta om hur det var, trots att det inte ens gått ett år.
Ville ju ge en massa bra tips på saker man behöver köpa innan, hur man ska tänka när man väljer och så, jag fick tänka efter att bra tag vill jag lova, men tänkte sammanställa lite grejer som jag kom ihåg på rak arm.


Innan jag börjar rabbla upp prylar som kan vara bra att ha vill jag bara säga, köp inte för mycket innan! Man har faktiskt tid efter förlossningen att köpa det man känner att man missat (om förlossning och allt gått bra). Vi körde t.ex. via Babyproffsen för att köpa en bröstpump på väg hem från BB, då tillströmningen vart lite mer än vad jag räknat med.
Det enda man faktiskt måste ha är ett babyskydd för att ta sig hem med bilen, och blöjor i minsta storleken.

Men sen kan det ju faktiskt vara skönt att ha fixat en del innan med. Framförallt så att man slipper lägga ut jättesummor på en gång, det är bättre att sprida ut kostnaderna över ett par månader.
Vi har valt att köpa nästan allt till Elias begagnat på blocket eller second handbutiker av två anledningar, dels för att man sparar så otroligt mycket pengar på det (barnvagnar är som bilar, skyhöga nypriser) och för miljön. Textilier har en hel del gifter i sig när dom är nya, men som tvättas bort efter hand, barnvagnar kan rulla i många år till efter att barnen vuxit ur dem och babygym mm slits inte nämnvärt utan kan användas till många barn, bara man tvättar det emellan.



Bra att ha innan bebisen kommer:

- Barnvagn. Vi tog vår första promenad dagen efter vi kom hem så den var rätt nödvändig kan man väl säga. Titta runt i butiker, men köp begagnad. Man får mycket mer för pengarna, och på en bra vagn kan man få tillbaka mycket av köpesumman om man säljer den vidare. Vi har idag två Emmaljunga, en med fasta och en med svängbara hjul, totalt inköpspris 6000:-

- Skydd till mamman. Stora bindor (och små) är bra att ha i mängder hemma (man blöder rätt mycket de första veckorna) och amningspads, både engångs och tvättbara, om man får god tillgång så att säga...

- Säng till bebisen, om man inte tänkt samsova. Då behöver man även kudde, lakan och täcke/filt. Vi köpte en liten bedside crib på second hand för 100:- och bytte till spjälsäng när Elias var 5 månader, även den köpt för 100:- på blocket.

- Skötbord/bädd. Oavsett om man tänkt byta på en bänk eller golvet (inte att rekomendera i längden) eller någon annan stans så behövs underlägg som är mjukt för bebisen att ligga på, och som går att tvätta.

- Kläder. Amningsvänliga kläder (omlott eller med knappar) till mamman, pyjamas, byxor och bodys i stl 50-56, en eller två uppsättningar räcker till en början.

- Termometer och vaselin. Det är bra att lära sig normaltempen tidigt så man vet när man behöver kolla feber. Ovärdeligt när det kommer till uppblåsta magar med...

- Babysitter. Otroligt bra att ha när man är ensam med bebisen och behöver duscha, gå på toa mm. Vi brukade även ha den på köksbordet när vi åt middag och som gunga på kvällarna när det var lite jobbigt med magen.

- Skaffa en gravidförsäkring! Förhoppningsvis är det ju inget man behöver utnyttja, men det är gratis och bra att ha ifall att. Jag valde en som kostade några hundralappar, men som gick över till barnförsäkring vid födseln (Länsförsäkringar).

- Byt till parfymfritt tvättmedel. Detta är bra att göra långt i förväg så man tvättat ur parfymen även i sina egna kläder.

Värt att vänta med till efter födseln

- Nappar. Elias har som sagt aldrig använt någon.

- Våtservetter. Både bättre för miljö och babyrumpor med vanligt kranvatten och papper/handduk.

- skedar, haklappar, babygym mm kan man vänta med, det dröjer ett par månader innan man behöver tänka på sånt.

- AmningsBH. EN kan vara bra att ha innan, men utöver det så är det dumt att köpa innan. Jag fick gå upp ytterligare en storlek efter förlossningen, utöver de två jag gått upp under graviditeten...

- Amningskudde. Köpte aldrig någon, men vet att många gör det. Jag förstår verkligen inte varför! dyrt som skam och totalt onödigt. Vanliga soffkuddar funkar minst lika bra, man märker efter hand vad som passar en själv.

- Krämer av olika slag. Man har ingen aning om man kommer få såriga bröstvårtor, röda bebisrumpor osv, allt sånt kan man ta efter hand.

- Leksaker och gosedjur. Den första tiden finns inget intresse för sådant, då är mamma och pappa bäst.

- Babynest är absolut ingen nödvändighet, men var väldigt käckt att ha i början när han sov mycket, och man ville ha honom i rummet där man var. Det är dessutom väldigt mysigt och ombonat för bebisen.

Sammanfattningsvis så finns det otroligt mycket man kan köpa, men som är rätt onödigt. Försäljare vill gärna marknadsföra bebisgrejer som en absolut nödvändighet, men med sunt förnuft kommer man nog längst. Våran generation överlevde ju trots att det inte fanns nallar med inbyggda hjärtljud, spelande och blinkande sängmobiler och elektroniska bröstpumpar.


Babynest, spjälskydd och filt sydde jag ett par månader innan han kom

Lite gratisprylar

Långt innan Elias kom satt jag och scoutade på nätet efter gratis saker. Många apotek och butiker erbjuder en massa növändiga (och icke så nödvändiga) prylar till nyblivna föräldrar. Vi har tillexempel inte köpt en enda av de 8 nappar vi har hemma. Nu har ju Elias aldrig använt napp, men desto bättre då att vi inte köpte några i förväg...
Här kommer en liten lista på de vanligaste paketen man kan beställa, innehållande nappar, blöjprover, rabattkuponger mm. Många bäckar små!

- Babyproffsens Babybox (Pampers), registrera på nätet och hämta i butik.

Baby to be, Från apoteksgruppen, registrera på nätet och hämta i butik

- Apotek Kronans Barngåva, Registrera och hämta i butik.

- Gilla MAM på Facebook, så får man en gratis napp hemskickad. Beställde både i mitt och Marcus namn

- Gilla Bambino på Facebook, så får man en gratis matsked hemskickad.

2 kommentarer:

  1. Det är precis sånt här som man vill veta inför framtiden! Så skönt att ha någon man känner som man litar på som kan ge bra råd. Litar inte allt för mycket på alla kändis-mamma-bloggarna. Kram Tove

    SvaraRadera
  2. Det är precis sådant här man vill veta inför framtiden! Så skönt att ha någon man känner och litar på som ger lite tips. Det blir liksom inte samma med alla kändis-mamma-bloggar. Kram Tove :)

    SvaraRadera